Pogosto naletim na pogovore o električnem kolesu. O prednostih in slabostih glede same vožnje, dosegu, vzdržljivosti baterije, okretnosti, uporabi različnih stopenj pomoči …
Pred časom sem že predstavil svoje kolo in naredil primerjavo med električnim MTB in treking kolesom.
Izo, ne nakladaj, o čem bo torej govora?

Moj zvesti sopotnik je precej težko gorsko kolo (25 kg, eMTB) in vožnja z izključenim električnim motorjem je sami mazohizem. Človek si težko predstavlja, da bi tako sploh lahko kolesaril. Tudi ne poznam nikogar, ki bi to uporabljal. Boschev pogon omogoča naslednje načine: ECO (60 %), TOUR (140 %), eMTB (140-340 %) in TURBO (340 %).
Kaj to sploh pomeni? Številke v oklepaju pomenijo odstotke podpore elektromotorja. Če recimo uporabljamo ECO in s svojimi nogami dajemo na pedale 100 Wattov, nam bo motor dodal še 60 Wattov. Kot sem v primerjavi s trekingom že omenil, je ECO način dokaj podoben vožnji s treking kolesom. Na oko bi rekel, da se z električnim za malenkost lažje peljem v klanec (primerljiva zobniška razmerja), s trekingom sem pa malenkost hitrejši na ravninah.

Zelo pogosto vozim s precej nizko kadenco. Ker sem že kar v letih in že dolgo kolesarim, mi je popolnoma jasno, da to ni najboljši način kolesarjenja. Glavni razlog je teža, saj si nekateri težko predstavljajo, koliko več moči je treba vložiti v vsakem pritisku. Uporaba nižjih prestav do neke mere sicer dviga kadenco, niža pa hitrost vožnje, za nameček pa v klanec hitro tudi zmanjka prestav. 🙂
Če je klanec strm, so kadence tudi okrog 35-45, kar je seveda za mnoge smešno nizko, ampak enostavno ne morem hitreje obrniti.

Letošnje poletje so me zanimale razlike pri različnih močeh podpore. Kaj to pomeni na neki trasi, koliko je razlike v hitrosti, kadenci, utripu … in navsezadnje kakšno je počutje. Izbral sem traso dolžine skoraj 50 km z dvema krajšima, vendar kar strmima vzponoma.
Pa poglejmo vse skupaj.

Trasa: Laniše – Tunjice – Kamnik – Podgorje – Mengeš – Skaručna – Vodice – Brnik – Cerklje – Poženik – Šmartno – Zalog – Vrhovje – Tunjice – Laniše
Dolžina: 47,75 km, vzpona 310 m
Temperature: 25-30 stopinj Celzija
Skupna teža: 170 kg (142 kg atlet, 25 kg kolo, 3 kg ostalo). Največja dovoljena skupna obremenitev je sicer 136 kg, ampak Trek se kar dobro drži.
Ostali podatki: Bilo je nekaj vetra pri drugem poskusu (TOUR), vendar je trasa krožna in lahko to izničimo. Gostota prometa je bila sicer različna, vendar po mojem mnenju ni pomembno vplivala na rezultat.
Kolo: Trek Powerfly 4 letnik 2020, baterija 500 Wh

Rezultati:

Zaključek (in nekaj o bateriji)
Vsak si sam lahko primerja zgornje podatke in si ustvari sliko. Je pa pomembno še nekaj – počutje. In priznam, da je kar z naskokom najboljše počutje pri uporabi TOUR načina. Ravno prav mi pomaga, da je občutek res dober. Veš, da še vedno kar trdo delaš, si pa hitrejši na počasnih delih. To ti doda dodatne energije (najprej iz psihološkega vidika), da nadaljuješ z “lepim” vrtenjem. Pogačar bi rekel, da imaš “dobre noge”, kar naenkrat noben vzponček ni pretežak, na cesti nisi “prepočasen”. Mogoče težko opisljivo, ampak kolesarji poznajo tisti občutek, ko se “dobro vrti”, veter piha v pravo stran, cesta pa se za drobec spušča. No, približno tako je.
Ker je kadenca pri uporabi TOUR načina višja kot pri uporabi ECO načina, je višji tudi utrip in posledično tudi poraba kalorij. Čeprav je kolesarjenje načeloma način lažje in z manj muke. Kar zanimiv podatek.
Doslej sem večinoma uporabljal ECO, se pa vse bolj nagibam k temu, da pogosteje uporabljam tudi TOUR. Več veselja v vožnji so včasih pisali pri bavarski avtomobilski znamki. 🙂
Porabe baterije so nekako pričakovane. TURBO način pri moji teži in v strm klanec res hitro porablja energijo. Če je bolj strmo, lahko porabim kakšnih 20 % baterije za 1 km. O tem bi se dalo veliko pisati, ampak tale prispevek ni namenjen temu, saj na to vpliva res veliko dejavnikov. Bosch ima na to temo odlično spletno aplikacijo Bosch eBike Range Assistant.
Mogoče zgolj tole. Kolo uporabljam že štiri leta. Čeprav sem pri baterijah vedno skrben, je kolo izjema. Zakaj? Ker imam res rad polno baterijo vedno, ko je kolo doma. Prav nikoli nisem gledal na to, niti pozimi je nisem dal v toplejši prostor ali se kaj ukvarjal z napolnjenostjo. In moji občutki glede degradacije? V praksi ne zaznam prav nobenega padca. Še vedno mi prvi kvadratek indikacije izgine na takšni oddaljenosti od doma, kot pred leti. Tudi polnilec deluje zares dobro. Je sicer počasen, ampak to je zgolj velik plus.

Leave a Reply